Kuten lupailin, olen siirtynyt lukemieni kirjojen miljöössä ja ajassa lähemmäs nykyhistoriaamme. Laila Hirvisaaren Kannas -sarjan tapahtumat alkavat 1920-luvun puolessa välissä Suontaan kylässä, Valkjärven pitäjässä, keskellä kesään heräävää kaunista Karjalan kannasta. Kaksi ensimmäistä teosta, Mäeltä näkyy toinen mäki ja Maa suuri ja avara, kertovat elämästä ennen sotia. Kolmas teos on Hylätyt talot, autiot pihat, joka sijoittuu kevääseen ja kesään 1944. Kylän naiset ovat palanneet evakosta takaisin kotikylään, kun taas yhtäkkiä joudutaan jättämään kaikki taakse, tällä kertaa ainiaaksi. Viimeiset kaksi kirjaa kertovat, miten ihmiset järjestävät elämäsä evakossa ja miten elämä rakentuu uusiin uomiin uusissa paikossa, vieraissa paikoissa. Vierailla poluilla, oudoilla ovilla ja Edessä elämän virrat, sijoittuvat vuosiin 1944-1945.

Tämä minun listani näyttää ja onkin täynnä historiaa, mutta kun en voi itselleni mitään. Olen aina lukenut ja ollut kiinnotunut historiasta, niin maailman kuin Suomenkin historiasta.

Kannas-sarjan jälkeen pidän varmaankin hieman taukoa - ainakin Hirvisaaresta, vaikkei hänen tuotannossaan olekaan mitään valittamista. Mutta kuten sanotaan, ei makeaa mahan täydeltä.  Vaikka ei minulla ole kyllä mitään ajatusta mitä seuraavaksi lukisin. No ehkä ehdin vielä seuraavan kolmen Kannas-sarjan kirjan ajan mietti tätä.